De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. Hij kwam Europa binnen via een bonsai-kwekerij in Frankrijk in 2004 en heeft zich sindsdien verspreid over Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, en volledige nesten leeg te roven. De Aziatische Hoornaar wordt steeds vaker en dichter bij Knokke-Heist gesignaleerd.

Vlaanderen telt op dit moment 2 hoornaar soorten. Het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar zit hem vooral in het kleurpatroon. De Europese hoornaar heeft roodbruine tekeningen op het hoofd en borststuk, roodbruine poten en overvloedig gele kleuring op het achterlijf. Bij de Aziatische hoornaar is de bovenkant van het hoofd en borststuk volledig zwart, zijn de poten zwart met gele tipjes en is het achterlijf grotendeels zwart met slechts het vierde segment geel. In bijlage een opsomming van de voornaamste verschillen tussen Europese en Aziatische hoornaars.

In geval van de Europese hoornaar adviseren wij om de dieren te laten leven. Deze soort is inheems en zeer nuttig want ze vangen de muggen en vliegen voor ons weg in de zomer! Bovendien vormt de Europese hoornaar concurrentie met de Aziatische hoornaar op vlak van voedsel, nest- en overwinteringsgelegenheid. Als je de hoornaars (en hun nesten) met rust laat, dan zullen ze jou ook met rust laten. Vanaf November zal je er geen activiteit meer aan zien. Volgend jaar is de kans klein dat ze opnieuw dezelfde nestplaats komen opzoeken.

Meer informatie over de Aziatische hoornaar en hoe je ze kunt herkennen kun je vinden op de website van Natuurpunt. (https://www.natuurpunt.be/pagina/de-aziatische-hoornaar)

Wat doet u best wanneer u een Aziatische hoornaar waarneemt?

  • Geef de waarneming in op www.waarnemingen.be.
  • Bij het vinden van een nest van de Aziatische hoornaar neemt u contact op met de brandweer op 050681902. (bij hoogdringendheid kunt u de 112 bellen)

 

Gerelateerde inhoud